Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі шириться відео, де люди у формі забирають усе цінне в німецької сімʼї та кажуть: «Хайль Зеленський!»

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, та в українському сегменті твітеру поширюється реклама, яку нібито зняла правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини». На відео люди у формі приходять до німецької сім’ї та починають виносити все цінне з квартири. Потім вони вішають портрет портрет Володимира Зеленського та кажуть: «Хайль Зеленський!». Основною думкою ролика є те, що Україна обкрадає жителів Німеччини.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Вони встановили, що такого відео немає на сайті партії «Альтернатива для Німеччини». Його не згадують у німецькій пресі, ба більше, ролик активно поширюють у прокремлівських блогах. Журналісти «Радіо Свобода» встановили, що ролі в цьому відео грали російські актори, а це наводить на думку, що, ймовірно, саме відео також зняли росіяни.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Німеччину та показати, що Україна виснажує ресурси інших країн. Усе це аби зменшити допомогу Заходу. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що Латвія передала усі ЗРК Україні та залишилася без захисту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись