Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща почала «м’яку окупацію» західних областей України

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Польща нібито почала виходити на східні кордони 1772 року. Про початок економічної експансії буцімто свідчить візит в Україну держсекретарки Міністерства розвитку та регіональної політики, уповноваженої Польщі у справах польсько-українського співробітництва у сфері розвитку Ядвіги Емілевич. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Візит Ядвіги Емілевич до України був пов’язаний із проєктом, який залучає Польщу до відновлення України. Вона прибула на семінар «Польсько-українська співпраця і перспективи відновлення України». А сам цей пілотний проєкт включає відновлення вісьми західних та центральних областей.

У такий спосіб російський агітпроп систематично поширює меседжі, що Польща хоче захопити західну частину України. Усе це з метою, аби посіяти розбрат між двома державами і зменшити підтримку України поляками. Раніше ми спростовували фейк про те, що Володимир Зеленський та Анджей Дуда зустрілися в Луцьку, щоб реалізувати перший етап «Варшавської унії».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись