Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністр оборони Олексій Резніков зізнався, що Україна вчиняє теракти в Криму

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Україна нібито «погрожує продовженням терору проти кримців» та анонсує нові атаки на «громадянську інфраструктуру» півострова. Про це буцімто розповів міністр оборони України Олексій Резніков. Також вони писали, що Україна завдає ударів по Криму, незважаючи на «заборону американців бити по території Росії». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Myth Detector. Фейк з’явився на тлі новин про вибухи на Кримському мосту в ніч на 17 липня, а також часті вибухи на військових полігонах у Криму. Прокремлівські медіа називають атаки «терактами на цивільних об’єктах», проте міст збудовано всупереч міжнародному праву, а російські військові використовують його для доставки боєприпасів на військові полігони.

Атаку Кримського мосту Україна не коментує, однак 25 липня міністр оборони Олексій Резніков дав інтерв'ю СNN, у якому розповів, що російські склади боєприпасів у тимчасово окупованому Криму і незаконний міст — легальні цілі для атак з боку українських військових. Також він зазначив, що перерізати шляхи військових постачань ворогові — нормальна практика під час ведення воєнних дій.

У такий спосіб російський агітпроп намагається підживити наратив про існування українців-нацистів, які готові вбивати мирних людей, та переконати в тому, що Росія була вимушена вступити у війну, щоб захищатися від нападок України. Раніше ми розповідали про меседж, що Україна скоює воєнні злочини, бо «перенесла» війну в українські міста.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись