Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові обстріляли аміакопровід Тольятті—Одеса

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українська «диверсійна група військових» нібито підірвала ділянку трубопроводу Тольятті—Одеса, який Росія використовувала для експорту аміаку. Автори дописують, нібито токсичні пари накрили позиції українських військових: один загинув, декілька отруїлися, решта отримали наказ використовувати на своїх позиціях протигази. Також вони переконують, що українські військові це роблять навмисно. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що не «диверсійна група українських військових», а саме російські військові пошкодили трубу аміакопроводу Тольятті—Одеса біля села Масютівка внаслідок артилерійського обстрілу. Про це заявили в Харківській ОВА. Очільник ОВА підтвердив, що через російські удари відбулася розгерметизація трубопроводу. 

Також теза про загибель та отруєння військових — брехня. Оскільки згодом у Харківській ОВА вийшли із заявою, що ситуація з викидом аміаку в Куп’янському районі повністю контрольована. Життю та здоров’ю людей нічого не загрожує. Після нічного обстрілу на станції спрацювали запобіжні клапани, і завдяки цьому витік аміаку був відносно незначним. Також повідомили, що хмару з аміаком віднесло вітром у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Тобто насправді це російські військові здійснюють теракти на промислових об’єктах і знищують екосистему України. Наприклад, у Головному управлінні розвідки України нещодавно повідомили, що росіяни мінують завод «Кримський титан» у тимчасово окупованому Армянську та готують терористичний акт із викидом близько 200 тонн аміаку. Це може призвести до штучно створеної техногенної катастрофи.

 Росія просто віддзеркалює свої дії й так намагається виставити себе постійною жертвою «агресії» України. Мовляв, це Україна здійснює теракти й убиває мирних людей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись