Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленського обматюкали люди, коли він приїхав на Херсонщину

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в російському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що нібито під час робочої поїздки на Херсонщину 8 травня президента України люди зустріли погано: його ображали та матюкали. Автори дописують, мовляв, Зеленському було байдуже на реакцію громадськості й він продовжив «турне по областях». До публікації вони також додають відео. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу грузинські фактчекери проєкту Myth Detector, які пояснили, що насамперед Володимир Зеленський приїхав на Херсонщину в межах своєї робочої поїздки для встановлення наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Фактчекери перевірили відео і з’ясували, що воно скомпільоване. На відео наклали інший звук, де люди лаються. Тимчасом аналітикам вдалося знайти справжнє відео за допомогою зворотного пошуку в Google. Так на оригінальному відео українці скандують фразу «Слава Україні!», а Володимир Зеленський і його делегація відповідають: «Героям слава!». Ба більше, відео опубліковане ще в листопаді 2022, коли Зеленський відвідав звільнений Херсон. Тобто автори використали старе відео для поширення неправдивої інформації. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть показати, як громадськість незадоволена Володимиром Зеленським. Нібито в Україні його всі не поважають та готові лаяти в очі. У такий спосіб автори підривають авторитет президента. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись