Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Країни ЄС надають житло всім біженцям з України через підрив Каховської ГЕС

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в українському сегменті телеграму. У повідомленнях ідеться, що нібито у зв’язку з підривом росіянами Каховської гідроелектростанції країни ЄС надають матеріальну допомогу та забезпечують житлом усіх біженців з України. Мовляв, житло надаватимуть у терміновому порядку. У публікації автори додають посилання на телеграм-канали, у яких нібито розміщена покрокова інструкція, як отримати допомогу у восьми європейських країнах. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що очільники країн ЄС не робили подібних заяв. Тобто це є просто вкид авторів. Імовірно, так адміністратори телеграм-каналів прагнуть збільшити кількість підписників, публікуючи неправдиву інформацію. 

Також фактчекерам не вдалося знайти повідомлення від європейських чи українських посадовців про надання житла або іншої додаткової допомоги українським біженцям у європейських країнах.

Нагадаємо, що ми вже аналізували декілька кейсів про підрив росіянами Каховської ГЕС. Серед них ми створили добірку з пропагандистських меседжів, у яких росіяни виправдовували та заперечували свій злочин. Також аналітикині й аналітики спростували меседж, буцімто Каховська ГЕС самозруйнувалася. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись