Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Країни ЄС надають житло всім біженцям з України через підрив Каховської ГЕС

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в українському сегменті телеграму. У повідомленнях ідеться, що нібито у зв’язку з підривом росіянами Каховської гідроелектростанції країни ЄС надають матеріальну допомогу та забезпечують житлом усіх біженців з України. Мовляв, житло надаватимуть у терміновому порядку. У публікації автори додають посилання на телеграм-канали, у яких нібито розміщена покрокова інструкція, як отримати допомогу у восьми європейських країнах. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що очільники країн ЄС не робили подібних заяв. Тобто це є просто вкид авторів. Імовірно, так адміністратори телеграм-каналів прагнуть збільшити кількість підписників, публікуючи неправдиву інформацію. 

Також фактчекерам не вдалося знайти повідомлення від європейських чи українських посадовців про надання житла або іншої додаткової допомоги українським біженцям у європейських країнах.

Нагадаємо, що ми вже аналізували декілька кейсів про підрив росіянами Каховської ГЕС. Серед них ми створили добірку з пропагандистських меседжів, у яких росіяни виправдовували та заперечували свій злочин. Також аналітикині й аналітики спростували меседж, буцімто Каховська ГЕС самозруйнувалася. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join