Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна готує ядерний удар по Росії

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна готує ядерний удар. Автори дописують, що це відповідь українців нібито на «вбивство» Кирила Буданова росіянами. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які з’ясували, що Україна не готує і не може готувати ядерного удару, оскільки не здійснює незадекларованих активностей на ядерних об’єктах. Це підтверджується й висновками місії МАГАТЕ після відвідин України. Перевірки ядерних об’єктів проводять систематично, остання з них була в травні цього року. За висновками експертної комісії, жодних підозрілих видів активностей не зафіксовано.  

А щодо так званої «загибелі» очільника ГУР Кирила Буданова — ми також недавно спростували цей фейк. У такий спосіб пропагандисти прагнуть деморалізувати українців і показати їм те, як нібито «уже нема кому їх захищати». 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються повторно знайти виправдання своїм діям та перекласти відповідальність за них на жертву. Мовляв, Росія бореться проти України, яка хоче знищити Росію «брудними бомбами».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись