Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «закривання дверей»

Захлопування дверей — тактика пропаганди, яка полягає у збільшенні діапазону сприйняття цільової аудиторії. Це досягається за рахунок штучного підвищення ставок та очікувань, щоб люди прийняли умовно «середню» позицію. Така техніка  використовується у маркетингу, з якого прийшла у сферу пропаганди. Наприклад, якщо продавець хоче продати річ за 100 грн, але публіка готова заплатити тільки 50 грн, продавець спочатку ставить вищу ціну (наприклад. 200 грн), а потім її знижує до 100 грн щоб це виглядало як вигідна покупка.

Наприклад, Росія використовує цю тактику поширюючи меседж про так зване бажання Росії підписати мирний договір та закріпити за собою тимчасово окуповані території України. На тлі контрнаступу Сил оборони України та неминучого звільнення захоплених українських земель, пропагандисти просувають тези, що скоро західна підтримка України суттєво зменшиться й країна залишиться сам-на-сам з Росією. Мовляв, наслідки для неї будуть набагато гірші та трагічніші, ніж втрата за мирним договором тих територій, які наразі окуповані.

Дещо у видозміненому вигляді ця тактика використовується для прискорення російської паспортизації на тимчасово захоплених територіях. Окупанти у місцевих телеграм-каналах рекламують звичайні російські соціальні виплати та цифрові державні послуги як великі переваги та досягнення, свідомо «забуваючи», що вони самі своєю окупацією позбавили людей абсолютно тих самих виплат та послуг від України і поставили місцеве населення на межу виживання.

Ця тактика застосовувалась і у квітні-травні 2022 року, коли російська пропаганда просувала меседж, що рубль є ледь не найстабільнішою та найбільш динамічно зростаючою валютою у світі. Російська валюта у той час справді дещо зростала, але лише на тлі падіння у березні того ж року, після введення західних санкцій проти країни-агресора.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись