Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна готує ядерний удар по Росії

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна готує ядерний удар. Автори дописують, що це відповідь українців нібито на «вбивство» Кирила Буданова росіянами. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які з’ясували, що Україна не готує і не може готувати ядерного удару, оскільки не здійснює незадекларованих активностей на ядерних об’єктах. Це підтверджується й висновками місії МАГАТЕ після відвідин України. Перевірки ядерних об’єктів проводять систематично, остання з них була в травні цього року. За висновками експертної комісії, жодних підозрілих видів активностей не зафіксовано.  

А щодо так званої «загибелі» очільника ГУР Кирила Буданова — ми також недавно спростували цей фейк. У такий спосіб пропагандисти прагнуть деморалізувати українців і показати їм те, як нібито «уже нема кому їх захищати». 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються повторно знайти виправдання своїм діям та перекласти відповідальність за них на жертву. Мовляв, Росія бореться проти України, яка хоче знищити Росію «брудними бомбами».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join