Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленського обматюкали люди, коли він приїхав на Херсонщину

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в російському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що нібито під час робочої поїздки на Херсонщину 8 травня президента України люди зустріли погано: його ображали та матюкали. Автори дописують, мовляв, Зеленському було байдуже на реакцію громадськості й він продовжив «турне по областях». До публікації вони також додають відео. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу грузинські фактчекери проєкту Myth Detector, які пояснили, що насамперед Володимир Зеленський приїхав на Херсонщину в межах своєї робочої поїздки для встановлення наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Фактчекери перевірили відео і з’ясували, що воно скомпільоване. На відео наклали інший звук, де люди лаються. Тимчасом аналітикам вдалося знайти справжнє відео за допомогою зворотного пошуку в Google. Так на оригінальному відео українці скандують фразу «Слава Україні!», а Володимир Зеленський і його делегація відповідають: «Героям слава!». Ба більше, відео опубліковане ще в листопаді 2022, коли Зеленський відвідав звільнений Херсон. Тобто автори використали старе відео для поширення неправдивої інформації. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть показати, як громадськість незадоволена Володимиром Зеленським. Нібито в Україні його всі не поважають та готові лаяти в очі. У такий спосіб автори підривають авторитет президента. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join