Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У 2024 році витрати на Офіс президента нібито складуть 18,8 млрд гривень

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що в державний бюджет 2024 року буцімто заклали 18,8 млрд гривень на утримання Офісу президента (ОП), хоча ці гроші могли б витратити на ЗСУ. Втім це — фейк. 

Фактчекери з проєкту VoxCheck опрацювали цей кейс. Ще 9 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет на 2024 рік. 17 листопада законопроєкт підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, а 28 листопада — президент України Володимир Зеленський, схваливши проєкт державного бюджету. 

Насправді, згідно з ухваленим законом про держбюджет України на 2024 рік, на ОП передбачено 1,1 млрд гривень, а не 18,8 млрд гривень, як пишуть пропагандисти. Крім того, на безпеку й оборону України виділять 1,69 трлн гривень — майже 100% доходів річного бюджету.

У такий спосіб агітпроп прагне дискредитувати ОП та підірвати довіру українського населення до нього. Кінцевою метою таких дезінформаційних вкидів є змусити українців повстати проти «режиму Зеленського». 

• Читайте також: Єрмак нібито заявив про плани досягти миру з Росією у 2024 році

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись