Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Єрмак нібито заявив про плани досягти миру з Росією у 2024 році

Пропагандисти, які поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, нібито голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив в інтерв'ю «Українській правді», що у 2024 році планується досягти миру з Росією. Вони прикріплюють зображення, що скидається на скриншот цієї новини, як «доказ». Утім це  фейк.

Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи Єрмак робив подібні заяви. Як виявилося, розповсюджена інформація не відповідає дійсності. Оскільки російські медіа й користувачі соцмереж не надали безпосереднього посилання на новину, а лише скриншот, StopFake вирішив пошукати її самостійно. На розповсюдженому зображенні видно, що «новина» має бути опублікована 1 листопада 2023 року о 21:49 під авторством Євгенія Кизилова. За вказаним часом та датою на сайті «Української правди» справді є публікація цього автора. Але в неї геть інший заголовок: «Залужний заговорив про ухилянтів і резерви: Прогалини в законодавстві», а в тексті новини немає жодного слова про «мирні плани» з Росією. Аналітики StopFake також перевірили наявність подібних заяв Єрмака в інших авторитетних українських медіа, однак і там нічого подібного не знайшли. У своїх інтерв'ю, виступах та коментарях голова Офісу президента говорив, що мирні переговори з Росією неможливі, якщо Україні доведеться пожертвувати територією, незалежністю чи суверенітетом.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати політичне керівництво в країні та дестабілізувати ситуацію в ній. Мовляв, усе настільки погано, що навіть на Банковій готові йти на умови Росії. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував й інші фейки, де фігурував Офіс президента.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись