Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито попросив Залужного «піти з ЗСУ»

Користувачі соціальних мереж, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують відео, в якому стверджується, що президент України Володимир Зеленський нібито закликав головнокомандувача Валерія Залужного «піти з ЗСУ». Мовляв, Зеленський заявив, що Залужний займається політикою і виборами. Втім це  фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Насправді такі заяви не відповідають дійсності, але вони співзвучані з наративами російської пропаганди про те, що між президентом України і головнокомандувачем існує конфлікт. Він поширюється з початку повномасштабної війни Росії проти України і супроводжувався, зокрема, появою дипфейку з Валерієм Залужним, де він нібито називав Зеленського зрадником і закликав військових іти на Київ. Утім жодних заяв президента, в яких він звинувачує Залужного, і тим більше із вказівками щодо його звільнення, не було. Також не було жодних указів про звільнення головнокомандувача ЗСУ на сайті президента України. 30 листопада радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі «Радіо Свобода» заявив, що конфлікту, про який розповідає російська пропаганда, не існує.

Пропагандисти поширюють такі фейки, щоб викликати недовіру до українського уряду та створити враження того, що ситуація не під контролем. Мовляв, Україна наближається до провалу через внутрішні суперечності можновладців. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував й інші фейки про Валерія Залужного.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись