Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові в Авдіївці нібито просять молитись за них

В українському сегменті соціальних мереж активно поширюються різні фотографії, на яких, як вважається, українські військові, стоячи на колінах, моляться за порятунок. Мовляв, Авдіївка просить молитви. Утім ці фото  фейк.

Упродовж останніх кількох тижнів аналітики StopFake спостерігають за поширенням у соцмережах різноманітних картинок, на яких зображені українські військові, з закликом помолитися за їхню долю. Схожі публікації поширюються переважно ботоподібними акаунтами.

Насправді ці зображення не є автентичними  всі вони були створені за допомогою технології штучного інтелекту. Нейромережі, такі як Midjourney, Bing Image Creator, DALL-E або DeepAI, здатні самостійно створювати абсолютно новий контент або трансформувати вже існуючий. За допомогою таких сервісів, як AI or Not, можна перевірити, чи було зображення створене за допомогою ШI, чи ні. Проте на даний момент можна відрізнити справжні фотографії від штучно створених і без спеціальних інструментів  за допомогою ретельного вивчення всіх деталей на знімку. Аналітики StopFake перевірили поширене в мережі зображення за допомогою інструмента AI or Not і виявили, що, ймовірно, всі вони були згенеровані нейромережею.

На те, що це штучно створене зображення, вказує і велика кількість помилок. Наприклад, аналізуючи зображення дівчини у військовій формі на одній з фотографій, можна помітити: неправильне зображення кінцівок (одна нога, ненатуральне положення пальців); відсутність корпусу і приклада автомата (крім того, зброя на фото не схожа на жоден із зразків, які перебувають на озброєнні Збройних сил України); неправильне зображення нарукавного шеврона (його розмір і кольори прапора України). Крім того, камуфляжний малюнок форми, в яку одягнені люди на фото, не використовується в українській армії, і взагалі не схожий на жоден реально існуючий варіант камуфляжу.

Ймовірно, пропагандисти розповсюджують такі зображення з метою деморалізації українців на тлі запеклих боїв за Авдіївку. Мовляв, лишилось тільки молитися, настільки все погано. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки щодо українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись