Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На Буковелі нібито величезна черга з автомобілів з ухилянтами

Користувачі соціальних мереж, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують відео, на якому показана величезна черга автомобілів для в'їзду на український гірськолижний курорт Буковель. Вони додають коментарі, де дивуються, чому ТЦК (територіальний центр комплектування — орган військового управління, що забезпечує організацію військової служби та мобілізації) не перевіряє водіїв автомобілів. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді згадане відео датується 2021 роком, коли ще не відбулося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Отже, ролик не має жодного стосунку до реалій воєнного стану, який був оголошений в Україні 24 лютого 2022 року: представників ТЦК не могло бути серед черги автомобілів для в'їзду в Буковель. Згадане відео вперше з'явилося в соцмережі TikTok. Його опублікувала користувачка Оксана Панчак (нік — @zozuliaksenya). У її пості вказано, що ролик був знятий у 2021 році. Це ж відео використала сторінка «Сайт Яремче та Ворохти — головні новини та події Прикарпаття» у соцмережах компанії Meta для реклами старту зимового сезону в Буковелі. Відповідна публікація з'явилася на сторінці 2 грудня. При цьому в пості вказано, що відео взято з архіву для ілюстрації. Далі в коментарях автори публікації ще раз наголошують, що відеозапис був зроблений у 2021 році.

Настільки масове поширення відео з Буковелю з практично ідентичними підписами щодо ТЦК та умовного поділу суспільства на тих, хто воює, і тих, «для кого війни немає», ймовірно, свідчить про нову дезінформаційну кампанію задля розколу українського суспільства. Останнім часом Росія активізувала інформаційний тиск та поширення хибної інформації, яка могла б підірвати довіру українців до політичного та військового керівництва країни, а також розділити суспільство, зокрема і щодо питання мобілізації. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші вигадки росіян на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись