Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Харківщині нібито поширюється вірусна пневмонія

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, публікують інформацію, начебто в Харківській області «масово поширюється» вірусна пневмонія. Як доказ додають світлину нібито від українського військово лікаря в кареті швидкої допомоги з людьми, які «хворіють на пневмонію».  І стверджують, що до кінця місцеві лікарі не можуть визначити, що це за хвороба: припускають, що це також може бути форма COVID-19 або іншого захворювання. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck узялися за кейс і з’ясували, що наразі немає статистики щодо кількості інфікованих будь-яким типом пневмонії. Причому в Харківській області захворюваність на грип та COVID-19 не перевищує епідемічного порогу. А за допомогою зворотного пошуку в Google аналітики знайшли першоджерело світлини — у фейсбуці військовий опублікував фото карети швидкої допомоги й написав, що витягнув з поля бою побратима, у якого була лихоманка через пневмонію. За словами автора допису, після лікування хлопець одужав та повернувся до служби.

Тобто аноніми використали справжню світлину, яка зображено хворого на пневмонію військового, але спотворили контекст ситуації на власний лад — нібито в Україні насуваються епідемії хвороб.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись