Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час різдвяного телевізійного привітання 2024 року українці нібито побачили відеоролик «чортів, які танцюють в церкві», бажаючи смерті росіянам

Телеграм-аноніми поширюють відеоролик, який, за їхньою версією, став привітанням із Різдвом Христовим: на відео актори, переодягнені в чортів, співають в образі церковного хору і вітають українців зі святом. Це — фейк.

Фактчекери StopFake дослідили кейс і визначили, що це зовсім не офіційне  привітання з Новим роком чи Різдвом Христовим. Адже цей ролик — реклама онлайн-казино. Автори фейку просто додали один із логотипів українських каналів на підтвердження «трансляції» так званого привітання з переодягненими чортами. Тобто жодного стосунку до релігії відео не має, як і не є офіційним привітанням українців із Різдвом.

Фото — StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись