Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На вітрині французької крамниці нібито розмістили величезну наліпку Зеленського із написом «жебрак»

Прокремлівські медіа поширюють фото французького супермаркету, на вітрині якого нібито розмістили наліпку Зеленського із написом «жебрак». Це — брехня.

Цей кейс дослідили фактчекери Myth Detector. Насамперед вони звернулися до адміністрації магазину задля спростування інформації, адже на поширюваних фото можна помітити назву крамниці, а саме Franprix. Адміністрація компанії спростували факт розміщення такої наліпки на дверях на будь-яких крамницях французької мережі. Натомість зображення Зеленського, тобто наклейку на вітрину, створили за допомогою графічних редакторів і вставили на звичайне фото магазину Franprix. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Фото — Myth Detector.

За допомогою російського агітпропу Зеленський зміг постати в різноманітних ролях, зокрема: марнославною людиною, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; карателем-сатаністом, що нищить українське церковне надбання; особою з наркозалежністю; крадієм західних грошей; лялькою-маріонеткою, керованою Заходом; нелюдом, який кидає на фронт «усіх підряд» тощо. Так Кремль використовує тактику обкладання ганебними епітетами

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join