Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику обкладання ганебними «епітетами»

Обкладання ганебними «епітетами» — тактика, яку використовують пропагандисти, звертаючись до людей. Це лайливі й образливі слова, які стосуються конкретної групи осіб або однієї людини, з метою сформувати «правильне бачення» явища чи процесу за версією агітпропу. Тож якщо пропагандист хоче змінити думку про ту чи іншу людину та сформувати у глядача\слухача і читача бажаний ефект (негативне ставлення), він використовує ненормативну лексику, обкладає опонента прізвиськами та ганебними «епітетами». 

Неодноразово пропагандисти зверталися до постаті Володимира Зеленського, намагаючись його принизити та знецінити в очах українців. За допомогою російського агітпропу Зеленський зміг постати у різноманітних ролях, зокрема: 

Такі «епітети» покликані сформувати у громадськості негативний образ Зеленського, який підкріплюється нібито його вчинками. Пропагандисти навмисне вибудовують образ «Зєлі» як посланця Заходу, щоб підірвати його авторитет як у європейців, так і в українців. 

Щодо формування негативного ставлення до окремої групи осіб у нашому дослідженні «Ти або росіянин, або гей» ми описали використання Росією образливих слів для поширення ЛГБТ-дезінформації. Наприклад, під час нашого аналізу як у російському, так і в українському сегментах соціальних мереж часто траплялися слова «гейропа», «єврогейці», «гейасамблея ООН», «гейсек Ради Європи», «хохлопедики». Такі слова — мова ворожнечі до представниць чи представників ЛГБТІ+ спільноти. 

Пропагандисти використовують перекручені фрази, щоб висміяти й принизити ЛГБТ-осіб. У читачів формується враження, ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив. Ба більше, коли автори ширять фейки та використовують лайку про ЛГБТ-осіб на позначення українського чи західного керівництва, у такий спосіб вони асоціюють гомосексуальність із чимось принизливим, ознакою слабкості або некомпетентності тощо. Хоча гомосексуальність така ж звичайна орієнтація, як і гетеросексуальність.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись