Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Міноборони заявили, що техніка НАТО допоможе окупувати Україну

Російські пропагандистські медіа поширюють відео з тест-драйвом техніки Stryker і Cougar, яку Україні передали США, де голос за кадром нібито каже: «Ця зброя допоможе нам окупувати територію України». Це – фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони з’ясували, що на оригінальному відео, яке виклав у твітері Міністр оборони України Олексій Резніков, немає закадрового голосу. Також на відео міністра у написі є слово «liberate» («визволити»), а у відео пропагандистів це слово замінили на «occupy» («окупувати»). Пізніше російські медіа зазначили, що Міноборони видалило ролик зі словом «occupy», але доказів цьому немає.

Агітпроп намагається дискредитувати Міністерство оборони України та переконати Захід у тому, що зброя, яку партнери надають для боротьби з російськими окупантами, насправді використовується нібито не за призначенням. Раніше «Детектор медіа спростовував фейк про те, що зброя, яку надають Україні країни Заходу, потрапляє в руки злочинців в Африці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись