Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зброя, яку надають Україні країни Заходу, потрапляє до рук злочинців в Африці

Таку інформацію поширюють кремлівські пропагандистські ЗМІ та анонімні проросійські телеграм-канали. У повідомленнях стверджують, що після того, як Україні почали постачати західну зброю, в країнах Африки виникла проблема.

Мовляв, вся ця зброя все частіше потрапляє в руки бандитів. Усі прокремлівські ЗМІ цитують заяву постійного представника Росії в ООН Василя Небензю. Зокрема, він стверджує, що президент Нігерії заявив, що війна в Україні є основним джерелом зброї для терористів у районі басейну озера Чад. Проте це — маніпуляція.

Заява президента Нігерії про зброю в Африці справді була. Однак він не казав, що йдеться саме про зброю, яку Україні постачають із країн-партнерів. Як пише The Insider, виступаючи на саміті глав держав Комісії басейну озера Чад, президент Нігерії Мохаммад Бухарі говорив, що війна Росії з Україною, як і інші сучасні збройні конфлікти, є джерелом контрабанди озброєнь. «На жаль, ситуація в Сахелі та бурхлива війна в Україні є основними джерелами зброї та бойовиків, які поповнюють ряди терористів у районі озера Чад. Значна частина зброї та боєприпасів, закуплених для ведення війни у ​​Лівії, продовжує надходити в район озера Чад та інші частини Сахеля. Зброя, яка використовується для війни в Україні та Росії, однаково починає просочуватися в регіон», — сказав він. Проте пропагандистам вигідно маніпулювати заявами політиків та стверджувати, що Україна постачає зброю терористам по всьому світу.

Теза про те, що західна зброя потрапляє не туди — не нова для російської пропаганди. У такий спосіб Росія дискредитує Україну та намагається зробити винною в створенні терористичних загроз у світі. Також за допомогою таких маніпуляцій Росія прагне посварити Україну із країнами-партнерами, нібито демонструючи те, що Україна використовує їхню допомогу не за призначенням.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись