Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна готує фальшиву атаку, щоб запобігти експорту російських добрив

Такі повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа. Також така теза шириться проросійськими користувачами й у соціальних мережах. Мовляв, Україна готує фальшиву атаку, організовану британськими спецсилами, щоб не дати Москві знову експортувати аміак трубопроводом Тольятті-Одеса. Нібито Київ хоче зірвати ініціативу ООН щодо відновлення експорту російських добрив.

Однак такі повідомлення — нічим не підтверджуються.

Насправді ж експорт російських добрив не відбувається через санкції. Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, автори таких повідомлень не надають жодних доказів, які б засвідчили факт, що Україна готує атаку. На думку аналітиків, за допомогою таких меседжів Росія прагне зобразити Україну та Велику Британію відповідальними за перешкоджання повторному виведенню російських добрив на світові ринки.

Оскільки санкції як США, так і ЄС виключають експорт добрив і продовольства, пропагандисти вдаються до необґрунтованих звинувачень, щоб замаскувати те, що значною мірою є результатом відсутності бажання Росії йти на компроміс на переговорах з цього питання за підтримки ООН і, зрештою, наслідком вторгнення Росії в Україну.

Росія вже не вперше звинувачує Україну в провокаціях. Так вона перекладає відповідальність за свої дії на Україну. Наприклад, українську владу неодноразово звинувачували у бажанні зірвати зернову угоду тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись