Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В умовах війни в Україні Росія — жертва, а НАТО — агресор

Таке твердження поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях ідеться, що у війні в Україні винен агресор — НАТО під англо-американським керівництвом, а Росія в цих умовах нібито є лише жертвою. Проте НАТО не є агресором в Україні.

Навпаки — країни Заходу зробили все можливе, щоб запобігти війні, і лише реагували на повне вторгнення Росії. Деякі країни-члени НАТО надають Україні військову допомогу задля захисту від нападу Росії, але вони не беруть участі в прямих бойових діях.

Україна отримує зброю з єдиною метою — відновлення своєї територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів. Західні інструктори навчають українських солдатів користуванню сучасною зброєю, а офіційні особи НАТО мають часті політичні контакти з українськими колегами, але війська НАТО не воюють на фронті. На цей кейс звернули увагу аналітики EU vs Disinfo.

Росія вже не вперше звинувачує НАТО, США та інші країни у війні в Україні. Мовляв, саме вони є агресорами, і Росія була вимушена вступити у війну.

Однак насправді саме Росія розпочала війну ще у 2014 році, захопила частини двох областей й окупувала півострів Крим, а в лютому 2022 — розпочала повномасштабну війну проти України. Саме Росія — агресор, який щодня руйнує українські міста й села, вбиває тисячі українок та українців, як військових, так і цивільних.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись