Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні почали розсилати повістки в смс-повідомленнях

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють фото смс-повідомлення з Законом України про мобілізацію, та стверджують, що українська влада нібито почала тестування системи видання повісток на мобільні телефони. А ігнорування смс розцінюється як буцімто ухиляння від військової служби. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. В ефірі телеканалу «Київ» член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що проєкт оповіщення про мобілізацію у месенджерах поки лише обговорюється. І якщо його розроблять, то надсилатимуть оповіщення у Телеграм та Viber, а не через смс, як пише агітпроп. Також важливе уточнення: якщо в майбутньому таке повідомлення прийде, то воно не є офіційним викликом до військкомату.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що зараз технічно неможливо запровадити оповіщення у месенджерах, допоки немає якісного реєстру військовозобов'язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив'язаний верифікований номер телефона.

Агітпроп систематично паразитує на темі мобілізації. Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та армію, посіяти паніку серед людей. Раніше «Детектора медіа» спростовував кейси, що військкомати вручають повістки та забирають автівки на користь армії, а також почали видавати повістки жінкам.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись