Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Військкомати оточують українські села, вручають повістки та забирають автівки на користь армії

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють відео, на якому українські військові начебто силоміць вилучають машини «на потреби армії» у жителів села Старе Село Рівненської області. Деякі телеграм-канали також пишуть, що військкомат оточив одне з сіл на Рівненщині та роздає повістки. На відео зафіксоване протистояння поліціянтів, людей у камуфляжі та цивільних. Це – фейк.

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Вони визначили, що події, зафіксовані на відео, відбувалися в селі Старе Село 7 квітня й вони не стосуються вручення повісток чи конфіскації автівок на потреби ЗСУ. Як повідомляє пресслужба Національної поліції в Рівненській області, нацполіція з нацгвардійцями та представниками Служби безпеки регіону, провели 9 обшуків за місцями проживання фігурантів кримінальних проваджень, відкритих за фактами незаконного видобутку бурштину, незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. На відео ми бачимо, як «поліція вилучила 5 кілограмів бурштину, транспортні засоби та інші речові докази, які мають значення у справі».

Поширюючи цей фейк, російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та армію. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» неодноразово аналізували кейси, пов’язані з українською мобілізацією. Наприклад, спростовували кейс, що українські ЗМІ нібито опублікували інфографіку, у якій наводиться відсоткове співвідношення мобілізованих громадян по областях України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join