Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військкомати оточують українські села, вручають повістки та забирають автівки на користь армії

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють відео, на якому українські військові начебто силоміць вилучають машини «на потреби армії» у жителів села Старе Село Рівненської області. Деякі телеграм-канали також пишуть, що військкомат оточив одне з сіл на Рівненщині та роздає повістки. На відео зафіксоване протистояння поліціянтів, людей у камуфляжі та цивільних. Це – фейк.

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Вони визначили, що події, зафіксовані на відео, відбувалися в селі Старе Село 7 квітня й вони не стосуються вручення повісток чи конфіскації автівок на потреби ЗСУ. Як повідомляє пресслужба Національної поліції в Рівненській області, нацполіція з нацгвардійцями та представниками Служби безпеки регіону, провели 9 обшуків за місцями проживання фігурантів кримінальних проваджень, відкритих за фактами незаконного видобутку бурштину, незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. На відео ми бачимо, як «поліція вилучила 5 кілограмів бурштину, транспортні засоби та інші речові докази, які мають значення у справі».

Поширюючи цей фейк, російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та армію. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» неодноразово аналізували кейси, пов’язані з українською мобілізацією. Наприклад, спростовували кейс, що українські ЗМІ нібито опублікували інфографіку, у якій наводиться відсоткове співвідношення мобілізованих громадян по областях України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись