Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна «віддає» Канаді весь уран та руйнує свою енергобезпеку

Таку інформацію поширюють у кремлівських пропагандистських медіа. Російські «експерти» критикують угоду української компанії «Енергоатом» з канадською компанією «Cameco» щодо перероблювання українського урану при виробленні ядерного палива для атомних електростанцій. Та наполягають на тому, що вивезення урану з України не гарантує справну роботу АЕС, які лишилися. Натомість співпрацювати з Росією було б зручніше. Це — маніпуляція.

Як з’ясували аналітики проєкту StopFake, Україна не віддає свого урану Канаді, а надсилає його на перероблювання. Це необхідно для виготовлення ядерного палива для українських АЕС.

Тобто теза, що Україна віддає Канаді весь уран, який добуває на своїй території, не є правдивою. Проте вона надсилає його на перероблювання. Це необхідно для підвищення рівня безпеки та енергонезалежності АЕС в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись