Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джо Байден не впізнав на аеродромі британського прем’єра Ріші Сунака

Такі тези звучали в ефірі російських пропагандистських телеканалів. Мовляв, Байден приїхав із візитом до Ірландії та Великої Британії та начебто пройшов повз прем’єрміністра Великої Британії, «зневажливо відмахнувся від Ріші Сунака, прийнявши його чи то за лакея, чи то за носія. Замість прем'єра вітав якогось генерала». Це — фейк.

На фейк звернули увагу фахівці The Insider. У самому сюжеті російський кореспондент зазначає, що це був не «якийсь генерал», а лорд-лейтенант, і перебували вони не на аеродромі, а в міжнародному аеропорті Белфасту. Журналістка газети Chicago Sun-Times Руммана Хусейн в одній зі своїх статей зазначає, що це відео було відредаговане. Насправді в повному відео Джо Байден коротко поговорив із Ріші Сунаком та потиснув йому руку, а лише потім пішов привітатися з іншими високопосадовцями.

Як пише Руммана Хусейн, «американці правих поглядів раптово почали кричати про расизм, обурені тим, що демократ Байден мав нахабство зневажливо поставитися до людини індійського походження. Люди лівих поглядів були збентежені так само».

Поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть вкотре дискредитувати президента США, звинуватити його в расизмі та переконати всіх у тому, що він «неадекватно поводиться». Раніше «Детектор медіа» спростовував низку фейків про Джо Байдена, зокрема, що він нібито попросив «людину-невидимку» не стрибати під час свого виступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись