Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Угорці, що живуть в Україні, просять, аби Будапешт «захистив їх від українського геноциду»

Таке повідомлення з’явилося в російських пропагандистських ЗМІ. Згідно з ним, угорці не лише попросили захистити їх від українського геноциду, але й начебто почали підготовку до референдуму за приєднання окремих районів України до Угорщини. З проханням створити Карпатську Русь на заході України буцімто звернулися до Москви закарпатські русини та Петро Гецко, голова міжнародного центру «Матиця русинів». Це — фейк.

Як зазначають аналітики StopFake, у самій російській новині йдеться не про угорців, а русинів. Також ці заяви є фейковими, адже робив їх Петро Гецко, голова організації «Матиця русинів», який не представляє інтереси русинів в Україні, перебуває на території Росії з 2014 року та оголошений у міжнародний розшук. У 2019 році його засудили до 12-ти років позбавлення волі, адже він агітував за зміну територіальної цілісності України.

У такий спосіб пропагандисти намагаються поширити думку, що Україна найближчим часом розпадеться, а її території заберуть собі західні країни. Раніше «Детектор медіа» писав про фейк, який поширювали російські офіційні особи, що Польща буцімто скоро захопить захід України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись