Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як агітпроп пояснює, що скоро росіянам видаватимуть електронні повістки

На початку квітня в Росії ухвалили великий пакет поправок до Федерального закону «Про військовий обов'язок та військову службу». У попередній редакції він дозволяв військкоматам розсилати повістки рекомендованим листом. Тепер ухвалили поправку, яка дозволяє вручати електронні повістки на сайті російських «Держпослуг».

Як пише «Медуза», російські ЗМІ отримали «рекомендації» щодо висвітлення законопроєкту. Автором «рекомендацій» є Міноборони Росії, й вони нібито «швидко виправляють недоліки системи військового обліку, які виявили у 2022 році».

Агітпроп має пояснювати призовникам, що «нова система орієнтована на людину, зручна, мінімізує прямі контакти з військкоматами та можливість помилок», а «тим, хто навмисне ухиляється від строкової служби, не виконує свій конституційний обов'язок, слід чітко розуміти, що вони нестимуть відповідальність», і «людина, яка втекла від служби, не може перебувати в привілейованіших умовах, ніж людина, яка виконує свій конституційний та громадянський обов'язок».

У такий спосіб пропагандисти хочуть згладити реакцію суспільства на ухвалення нових норм. Саме ж запровадження нової системи начебто пов’язане з чутками про контрнаступ українських військ — Росія має щось протиставити у відповідь, як-от «мільйони під рушницю». Раніше «Детектор медіа» писав про методичку російських медіа щодо того, як потрібно висвітлювати «часткову» мобілізацію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись