Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські ЗМІ опублікували інфографіку, у якій наводиться відсоткове співвідношення мобілізованих громадян по областях

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські ЗМІ опублікували інфографіку, на якій нібито зазначена кількість осіб, мобілізованих від початку 2023 року в певних регіонах України. За цими даними, найбільша кількість мобілізованих саме в Одеській області. Далі йде Харківська, Миколаївська, Полтавська, Івано-Франківська та Львівська області. Автори повідомлень додають, що, мовляв, нібито так чинна українська влада «знищує російськомовних українців». Це — брехня. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які дослідили, що українські ЗМІ не публікували такої інфографіки, водночас у відкритих джерелах немає даних про загальну кількість мобілізованих. Як пояснюють фактчекери, на інфографіці позначений перелік областей, де одна область написана з помилкою. Замість «Миколаївська» можна помітити «МІколаївська». Інформацію про мобілізацію в регіонах надано лише в декількох областях. До прикладу, не викладено ситуацію в Київський, Закарпатській, Черкаській та інших областях, хоча мобілізація триває по всій території України. Аналітикам також не вдалося знайти українські ЗМІ, які б поширювали таку інфографіку. Тож аналітики переконані: інформація з інфографіки вигадана, й інфографіку українські ЗМІ не поширювали.  

Аналітики також акцентують, що у відкритих джерелах не публікують загальну статистику з точною кількістю мобілізованих у кожному регіоні. Інколи представники ЗСУ повідомляють у ЗМІ про кількість виданих повісток та осіб, які прибули до військкомату. 

Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» неодноразово аналізували кейси, пов’язані з українською мобілізацією. Наприклад, ми спростували фейк про нібито підроблення документа неповнолітнього одним із Територіальних центрів комплектування і соціального забезпечення. Також пояснили кейс про несправжній документ, який поширили росіяни, стверджуючи, що юнакам від 15 до 18 років заборонено виїжджати за кордон. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись