Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Видання «Newsweek» та «Franc-Tireur» присвятили свої обкладинки Зеленському, який споглядає на зустріч Путіна і Сі Цзіньпіна

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що видання «Newsweek» та «Franc-Tireur» присвятили свої обкладинки Зеленському, який спостерігає за зустріччю Путіна і Сі Цзіньпіна з кімнати, що палає, чи сидячи на полеглих українських воїнах. Як доказ автори додають скриншот нібито справжніх обкладинок журналів. Це — неправда.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО пояснили, що ні видання «Newsweek», ні «Franc-Tireur» не публікували такі обкладинки. Фактчекери у цьому переконалися, коли зайшли на офіційні сайти обох видань. Схожих обкладинок на сайті фактчекери не виявили. Фахівці також наголошують, що жодне з видань не друкувало наклади, датовані 21.03.2023, як це позначено на фейкових обкладинках.   

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських високопосадовців, зокрема Зеленського, з метою його дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що керівництво України зневажають у Європі. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись