Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Газета «New York Post» «відмовилася» від постійного розміщення українського прапора на обкладинці

Таку тезу поширили у соціальних мережах та пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що газета «New York Post» «відмовилася» від постійного розміщення українського прапора на обкладинці. Мовляв, останнє велике видання не хоче розміщувати український прапор на обкладинці. Як доказ автори повідомлень прикріпили до публікації скриншот двох обкладинок американської газети. На першій обкладинці праворуч вгорі зображений український прапор, проте на обкладинці наступного випуску замість прапора зображений листок конюшини. Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що обкладинка газети «New York Post» із зображенням трилистої конюшини присвячена дню Святого Патріка, який традиційно відзначають у США 17 березня. Надалі на обкладинці видання продовжили зображувати український прапор за звичним графіком: шість випусків публікують із зображенням прапора, один — без. Тобто видавці газети «не відмовлялися» від українського прапора, його позапланово замінили лише в одному випуску, який присвятили святкуванню дня Святого Патріка. Наприклад, у випуску газети за 20 березня (останній доступний на момент публікації) знову розмістили прапор України.   

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись