Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні жінкам почали вручати повістки.

В проросійських Telegram-каналах поширюють зображення повістки, яку нібито вручили жінці в місті Вознесеньк на Миколаївщині. У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України наголошують, що це підроблений документ. На фото добре видно орфографічні помилки, яких припустилися пропагандисти, не знаючи української мови: «війсковий комісар» і «війсковозобов’язаний» без «ь», «лінія видризу» замість «лінії відрізу».

За спостереженнями «Детектора медіа», у повістці вказана неіснуюча вулиця Кірова. Її перейменували на Одеську ще в листопаді 2015 року.

Зазначимо, в Україні уже траплявся випадок, коли жінці на вулиці вручили повістку. Це сталося у Тернополі під час комендантської години. До Вікторії підійшли чоловіки у військовій формі і вручили документ із печаткою та за підписом начальника Тернопільського об’єднаного міського центру комплектування та соціальної підтримки. 28-го червня зранку о 10.00 (так було вказано у повістці) Вікторія прибула до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат). За її словами, співробітники військкомату були шоковані, що до них прийшла жінка.

«Переді мною вибачилися, кажуть, що не розуміють, як так вийшло. За їхніми словами, це не були військові, ніби то не були працівники військкомату, які вручали повістку. Попросили вибачення та сказали, що більше такого не повториться і відпустили. Більше я питань не задавала», — ділиться Вікторія.

У колишньому військоматі тернополянку запевнили, що жінкам точно повістки вручати не будуть.

Якщо порівняти повістку, яку вручили жінці у Тернополі з повісткою з Вознесенська, то видно, що ці документи різного зразка. У повістці з Тернополя немає позначки «лінія відрізу», на початку вказують «вам належить з’явитися», а не «наказую вам з’явитить», як у фейковій повістці з Миколаївщини. До речі, якраз у повістці, яку вручають на раніше окупованій Донецькій області, використовують слово «наказую».

Та й за формою з «лініями відрізу» повістка з Вознесенська нагадує більше документ з окупованої території, бо в українських повістках нічого відрізати не потрібно.

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України нагадують, що взяття на облік жінок має початися з 1 жовтня 2022 року. Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил України, Національної гвардії України чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313. Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію. Взяття на облік – це не мобілізація. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та/або за контрактом. У воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише за контрактом і в добровільному порядку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись