Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Війна в Україні інсценована

Твердження, що війна в Україні інсценована, поширювалося в американському сегменті Facebook і Twitter. Як доказ так званого інсценування, автори дописів публікували відео, на яких озброєні люди у військовій формі з жовтими стрічками на руках заходять до будівлі, а поряд стоїть знімальна група та знімає сцену. Це — фейк.

Як зазначають аналітики Reuters, відео, яке поширилося в соцмережах, — зі знімання фільму «Надя» у Латвії. Цей фільм заснований на історії жінки, яка втратила батьків та партнера й народила дитину під час війни. На латвійському каналі RUS.LSM зняли сюжет про стрічку, а також додатково виклали відео на YouTube з кадрами з фільмування, де видно оператора й вибух бомби (36 секунда). Також режисер фільму Артем Кочарян виклав відео зі знімального процесу у тікток з хештегами «кіно», «бекстейдж». Кілька секунд з його відео поширюють користувачі соцмереж та пишуть, що «війна в Україні схожа на фільм Wag the Dog».

Пропагандисти використовують подібні фейки, щоб заперечити війну в Україні та дискримінувати українську владу. «Детектор медіа» вже розповідав про вигадки, що масові вбивства у Бучі під Києвом були нібито інсценуванням українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись