Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Війна в Україні інсценована

Твердження, що війна в Україні інсценована, поширювалося в американському сегменті Facebook і Twitter. Як доказ так званого інсценування, автори дописів публікували відео, на яких озброєні люди у військовій формі з жовтими стрічками на руках заходять до будівлі, а поряд стоїть знімальна група та знімає сцену. Це — фейк.

Як зазначають аналітики Reuters, відео, яке поширилося в соцмережах, — зі знімання фільму «Надя» у Латвії. Цей фільм заснований на історії жінки, яка втратила батьків та партнера й народила дитину під час війни. На латвійському каналі RUS.LSM зняли сюжет про стрічку, а також додатково виклали відео на YouTube з кадрами з фільмування, де видно оператора й вибух бомби (36 секунда). Також режисер фільму Артем Кочарян виклав відео зі знімального процесу у тікток з хештегами «кіно», «бекстейдж». Кілька секунд з його відео поширюють користувачі соцмереж та пишуть, що «війна в Україні схожа на фільм Wag the Dog».

Пропагандисти використовують подібні фейки, щоб заперечити війну в Україні та дискримінувати українську владу. «Детектор медіа» вже розповідав про вигадки, що масові вбивства у Бучі під Києвом були нібито інсценуванням українських військових.

USA
Author: Марина Крижня,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join