Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні почали розсилати повістки в смс-повідомленнях

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють фото смс-повідомлення з Законом України про мобілізацію, та стверджують, що українська влада нібито почала тестування системи видання повісток на мобільні телефони. А ігнорування смс розцінюється як буцімто ухиляння від військової служби. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. В ефірі телеканалу «Київ» член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що проєкт оповіщення про мобілізацію у месенджерах поки лише обговорюється. І якщо його розроблять, то надсилатимуть оповіщення у Телеграм та Viber, а не через смс, як пише агітпроп. Також важливе уточнення: якщо в майбутньому таке повідомлення прийде, то воно не є офіційним викликом до військкомату.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що зараз технічно неможливо запровадити оповіщення у месенджерах, допоки немає якісного реєстру військовозобов'язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив'язаний верифікований номер телефона.

Агітпроп систематично паразитує на темі мобілізації. Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та армію, посіяти паніку серед людей. Раніше «Детектора медіа» спростовував кейси, що військкомати вручають повістки та забирають автівки на користь армії, а також почали видавати повістки жінкам.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join