Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ затримали у Куп’янську громадян Шрі-Ланки та вивезли їх у невідомому напрямку

Про таке пишуть російські пропагандистські медіа та пабліки в соціальних мережах з посиланням на колабораціоніста Віталія Ганчева. Нібито семеро затриманих іноземців навчаються у місцевому медичному коледжі. За словами Ганчева, ЗСУ мають намір використати для «фабрикації чергових фейків на зразок Бучі». Це — неправда.

Кремлівську пропаганду спростували українські правоохоронці. Як пише Харківський антикорупційний центр, семеро громадян Шрі-Ланки віком від 20 до 40 років приїхали до України приблизно за три тижні до повномасштабного вторгнення. Частина з них приїхала на навчання в Куп’янському медичному коледжі, частина – працювати. Вони орендували будинок у Куп’янську. Рятуючись від окупації, вони пішки йшли до Харкова, проте дорогою їх затримали російські військові. Окупанти відвезли іноземців до агрегатного заводу у Вовчанську, де утримували протягом 4 місяців та знущалися: виривали нігті, піддавали фізичному та психологічному насиллю. Росіяни не спілкувались англійською, тому іноземці так і не зрозуміли, що від них хотіли та за що катували. Росіяни під час тортур казали «money» (гроші). Слідче управління наразі допитує потерпілих та встановлює усі деталі.

Російська пропаганда постійно звинувачує Україну у власних злочинах. Також звільнення Харківщини супроводжували численні російські фейки, які поширювали на випередження подій задля уникнення відповідальності. Пропагандисти писали, що Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили та звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу. Нібито Україна відрядить на звільнені території на Харківщині карателів, які знущатимуться з мирних людей. Також розповідали, що українська енергосистема зазнає «самообстрілів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись