Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна відрядить на звільнені території на Харківщині карателів, які знущатимуться з мирних людей

Такий меседж поширюють російські пропагандисти на тлі звільнення Збройними Силами України від російських загарбників територій на Харківщині. У повідомленнях йдеться, що для людей, які живуть на звільнених територіях на Харківщині, великою проблемою стане те, що одразу за солдатами ЗСУ, а може, і спільно з ними, прийдуть справжні карателі. Мовляв, вони чудово показали себе в боротьбі з мирними людьми ще до війни: безстрашно вбивали полонених, боролися з потоками гуманітарки тощо. Автори таких повідомлень додають, що людям на звільнених територіях треба бути обачними.

Крім цього, за даними Центру протидії дезінформації при РНБО, агітпроп звинувачує українську владу в планах переслідування зрадників і колаборантів серед жителів деокупованих від російських окупантів територій України. Й Росія закликає міжнародні організації «примусити Київ відмовитися від каральних заходів щодо мирних громадян»; звертається до всіх держав ООН «вплинути на Київ з метою недопущення важких гуманітарних наслідків для цивільних осіб»; звинувачує ЗСУ в «мародерстві, тортурах, побиттях, для того, щоб згодом перекласти відповідальність за свої злочини на Росію».

Насправді Збройні Сили України не переслідують цивільних на звільнених українських територіях. З моменту звільнення міст та сіл від російських загарбників у мережі з'явилися десятки відео, на яких видно, як мирні мешканці зустрічають обіймами українських військових та дякують їм за боротьбу. Однак Росія укотре прагне створити образ лихих українців-карателів, які знущаються зі своїх громадян; катують їх тощо.

У такий спосіб пропаганда хоче виправдати війну, яку Росія розпочала в Україні. Мовляв, російська армія прийшла саме визволяти українців із полону страшних нацистів-карателів. Крім цього, Кремль прагне створити собі алібі щодо можливого виявлення військових злочинів російської армії на звільнених територіях, щоб уникнути негативних репутаційних наслідків за аналогією з трагедією в Бучі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись