Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Київ більше не довіряє своїм західним партнерам

Таке твердження поширює російський агітпроп посилаючись нібито на слова міністра оборони України Олексія Резнікова. Йдеться про виступ Резнікова під час Ялтинської європейської стратегії. Під час виступу зокрема йшлося, що Україна ніколи не поступиться, а наша мета — деокупація до кордонів 1991 року. Однак, як стверджує російська пропаганда, Резніков також заявив про те, що Україна більше не довіряє своїм партнерам. Це — неправда.

Як пише StopFake, насправді у заяві міністра йшлося про те, що Україна більше не довіряє формальним протоколам про мир. Таким як Мінські угоди та Будапештський меморандум. Тому за словами Резнікова, майбутній акт капітуляції Росії має бути оформлений у вигляді багатосторонньої угоди з гарантіями безпеки з боку партнерів, яким Україна довіряє і довірятиме.

Резніков, зокрема, згадував і про партнерів, які намагалися «допомогти здобути мир в Україні». Але він не говорив про недовіру до партнерів, а говорив про те, що «ті інструменти чи ті домовленості, які були до того, не працюють».

Поширюючи тези про те, що Україна більше не довіряє партнерам, російський агітпроп прагне створити видимість того, що Україна залишається сама в цій війні, — без підтримки та допомоги. Мовляв, якщо Україна не довіряє західним партнерам, вона також не отримуватиме підтримки від них.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись