Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують українцям отримати сім тисяч гривень користуючись з конфіскованих активів РФ

Допис з інформацією про те, що всі українці можуть отримати від семи тисяч компенсації коштом конфіскованих активів РФ, поширюється у фейсбуку зі сторінки із назвою «Info Plus». У дописі йдеться, що нещодавно в Україні «підписали закон», тож можна стати одним з перших, хто отримає кошти. Однак все це — вигадки шахраїв, які у своїх дописах використовують фото з усім відомих українських банків, аби їхні повідомлення мали правдивий вигляд в очах українців, а насправді — вимагають конфіденційні дані карток користувачів, за допомогою яких зможуть викрасти з них кошти.

Насправді ж в Україні немає жодного закону, який дає змогу українцям отримати компенсацію із конфіскованих активів РФ. Також немає жодних нормативних актів, які б давали змогу отримати такі виплати. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, якщо перейти на сайт, зазначений у дописі й натиснути на кнопку «отримати виплату», пройти всі процедури на сайті, відкриється вкладка із написом: «аби отримати багатотисячну виплату потрібно сплатити кілька разів комісію».

Так звану комісію шахраї обіцяють повернути протягом доби, а після відкривається сторінка, де потрібно зазначити номер банківської картки спільно з  конфіденційними даними. Завдяки цим даним шахраї можуть отримати доступ до грошей на ваших картках і скористатися ними. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись