Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київ тисне на керівництво Молдови

Таку тезу поширюють російські пропагандисти. Мовляв, дії Молдови не є незалежними, адже їх повністю контролюють так звані зовнішні сили. Зокрема, Україна та країни Заходу. Наприклад, пропагандисти стверджують, що Київ заохочує владу Молдови до активних дій з дестабілізації ситуації у Придністров’ї. 

Проте жодних доказів тому, що дії Молдови контролюються Києвом, пропагандисти не надають. Навіть у разі, коли стверджують, що Молдова скасувала всі рейси до Москви через тиск української влади. Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, Молдова  зупинила всі рейси до Росії у лютому 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Однак 9 вересня 2022 року приватна компанія AIR Moldova оголосила, що відновить польоти до Москви 1 жовтня 2022 року. Через кілька днів Національне управління цивільної авіації оголосило про заборону будь-яких польотів до Росії, посилаючись на «аеронавігаційну безпеку».

«З метою забезпечення авіаційної безпеки та безпеки, а також з урахуванням SSC/AIR-01/05-2022/RUS (значне занепокоєння щодо безпеки), виданого Міжнародною організацією цивільної авіації, а також рішення Європейської авіаційної безпеки Управління цивільної авіації повідомляє, що 10 вересня 2022 року воно прийняло Оперативну директиву №. 06 – 09.10.2022, яка забороняє польоти у повітряному просторі Російської Федерації національними авіаоператорами», — йдеться в пресрелізі Управління цивільної авіації Республіки Молдова.

Поширюючи тези про те, що Київ тисне на Молдову, агітпроп прагне спотворити дійсність і показати, що ця країна втрачає власну суб'єктність, адже її керівництво діє виключно за вказівками когось з боку. Нагадаємо, схожі тези пропагандисти роками поширювали й щодо України, створюючи видимість так званого західного управління.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись