Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни видали опору старого мосту за знищену «баржу з українським десантом»

Міністерство оборони Росії повідомило про так званий великий успіх російської армії на території України. Мовляв, російські військові знищили баржу з десантом СЗГ ГУР України, який намагався захопити Запорізьку АЕС. У телеграм-каналі міністерства оприлюднили відео, на якому видно як з гелікоптерів розстрілюють об'єкт, який називають баржею. Однак все це — неправда.

Як пише The Insider, розстріляний об'єкт справді здалеку нагадує баржу, але без палубних надбудов, тобто несамохідну. Пересуватися така баржа може лише за допомогою буксира чи штовхача, але його у кадрі немає. «Який сенс у десанті на некерованому плавзасобі, незрозуміло. У Telegram-каналі Grey Zone змогли впізнати "баржу". Нею виявилася опора мосту через Дніпро поблизу Енергодара. Міст збудували у 1943 році німецькі окупанти й через пів року його підірвали німецькі сапери при відступі. У такому вигляді залишок мосту і простояв 78 років до переможного удару російських гелікоптерів», — пише The Insider. 

Вигадуючи історії про успіхи російської армії на території України, пропаганда прагне хоч якось приховати власні невдачі. Зокрема, відступ через тиск Збройних Сил України на Харківщині. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись