Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Колишній керівник київської поліції — неонацист та має татуювання у вигляді свастики

У соціальних мережах поширюють фото чоловіка з купою нацистських татуювань. Зокрема, зі свастикою. У тексті, який ширять спільно з фотографією, йдеться, що на світлині — українець Вадим Троян, колишній керівник київської поліції. Проте це — неправда.

Як з'ясували аналітики Correctiv, лисий чоловік зі світлини — це не Вадим Троян, а росіянин, неонацист із Санкт-Петербургу Олексій Максимов. Натомість українець Вадим Троян згадувався у ЗМІ, коли його призначали начальником поліції Києва у 2014 році.

Його неодноразово називали правим екстремістом, але на фото, яке ширять у мережі, його немає. За даними аналітиків, фейкове фото поширюють у мережі з моменту призначення Трояна начальником відомства у 2014 році.

Такі фото агітпропу вигідно поширювати, як підтвердження того, що українці — нацисти. Раніше у соцмережах поширювали світлини двох чоловіків з нацистськими татуюваннями, які нібито зображали українських біженців у Рієці (Хорватія). У деяких дописах фото слугувало виправданням російського вторгнення в Україну.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись