Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна відрядить на звільнені території на Харківщині карателів, які знущатимуться з мирних людей

Такий меседж поширюють російські пропагандисти на тлі звільнення Збройними Силами України від російських загарбників територій на Харківщині. У повідомленнях йдеться, що для людей, які живуть на звільнених територіях на Харківщині, великою проблемою стане те, що одразу за солдатами ЗСУ, а може, і спільно з ними, прийдуть справжні карателі. Мовляв, вони чудово показали себе в боротьбі з мирними людьми ще до війни: безстрашно вбивали полонених, боролися з потоками гуманітарки тощо. Автори таких повідомлень додають, що людям на звільнених територіях треба бути обачними.

Крім цього, за даними Центру протидії дезінформації при РНБО, агітпроп звинувачує українську владу в планах переслідування зрадників і колаборантів серед жителів деокупованих від російських окупантів територій України. Й Росія закликає міжнародні організації «примусити Київ відмовитися від каральних заходів щодо мирних громадян»; звертається до всіх держав ООН «вплинути на Київ з метою недопущення важких гуманітарних наслідків для цивільних осіб»; звинувачує ЗСУ в «мародерстві, тортурах, побиттях, для того, щоб згодом перекласти відповідальність за свої злочини на Росію».

Насправді Збройні Сили України не переслідують цивільних на звільнених українських територіях. З моменту звільнення міст та сіл від російських загарбників у мережі з'явилися десятки відео, на яких видно, як мирні мешканці зустрічають обіймами українських військових та дякують їм за боротьбу. Однак Росія укотре прагне створити образ лихих українців-карателів, які знущаються зі своїх громадян; катують їх тощо.

У такий спосіб пропаганда хоче виправдати війну, яку Росія розпочала в Україні. Мовляв, російська армія прийшла саме визволяти українців із полону страшних нацистів-карателів. Крім цього, Кремль прагне створити собі алібі щодо можливого виявлення військових злочинів російської армії на звільнених територіях, щоб уникнути негативних репутаційних наслідків за аналогією з трагедією в Бучі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join