Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Через русофобію у Латвії заборонили співати «Катюшу» на родинних застіллях

Таку інформацію поширюють у російських медіа. Мовляв, за виконання «Катюші» передбачено суттєвий штраф, адже вона прославляє тоталітарний режим. Нібито, про це повідомили в поліції Риги у відповідь на звернення групи російськомовних пенсіонерів. Нібито латвійська влада обрала русофобський курс та розв’язала війну з монументами, що вшановують подвиг радянських солдатів. Це не так.

Як повідомляють фактчекери видання The Insider, насправді жодного списку заборонених пісень у Латвії немає. Заборонено лише виконувати у публічних місцях гімни СРСР та колишньої Латвійської РСР як офіційні символи тоталітарної держави. У «новинах» російські медіа маніпулюють словами керівника відділу громадських зв’язків Ризької муніципальної поліції Тома Садовскіса, опублікованими в онлайн-виданні  Baltijas Balss  («Голос Балтії»). У його коментарі не було жодних згадок про виконання пісень у сімейному колі, пропагандисти самостійно додали цю тезу.

Портал  Baltijas Balss  двомовний, але відповідь Садовскіса на запитання пенсіонерів опублікована лише в російській версії, у латиській такого матеріалу немає. Як встановили фактчекери, ніде в інтернеті, окрім російської версії  Baltijas Balss  та кремлівських пропагандистських видань, заборона «Катюші» не згадується. Повідомлень про порушення адміністративних справ за таку провину також немає.

Російська пропаганда часто звинувачує інші країни у русофобії. Про таке говорили в контексті заборони громадянам Росії в'їжджати до країн Євросоюзу, мовляв, це прояв нацистської політики та русофобії. Також агітпроп розповідав, що нібито Оксфордський університет відкликав понад 10 тисяч дипломів дітей російських чиновників через русофобію в Європі. У такий спосіб пропагандисти намагаються переконати росіян, що всі злочинні дії російської влади — це захист росіян через погане ставлення до них за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись