Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Пошкодження Київської ГЕС спричинять катастрофічні наслідки

На окремих сайтах і в соцмережах поширюють маніпулятивну мапу столиці з позначенням районів, які «затопить у разі руйнування Київської гідроелектростанції». Мовляв, першим за три хвилини після аварії 4-метрова хвиля накриє Оболонський район. Нібито ще за дві хвилини вода дістанеться Троєщини, через 10 – Подолу, через 15 – затопить Русанівку. Усього нібито під загрозою підтоплення опиняться близько 30 міст, сотні селищ та сіл. Такий «прогноз» зробив «еколог Василь Кредо». Це не так.

В Укргідроенерго такі оцінки називають псевдоекспертними, необґрунтованими та  маніпулятивними. Фахівці компанії не прогнозують критичної загрози для населення у разі ракетного обстрілу російськими військами греблі Київського гідровузла. Організація повідомила, що станція та гребля побудовані зі значним запасом міцності та стійкості, зруйнувати чи суттєво пошкодити масивні гідротехнічні споруди ураженням ракетою не так просто. У разі пошкодження металевих затворів греблі, можливий поступовий неконтрольований витік води з Київського водосховища, внаслідок чого підтопить деякі території в нижньому б’єфі гідровузла. «Зони підтоплення будуть незначними й відомі службам ДСНС, місцевим мешканцям буде повідомлено завчасно», — запевняють в Укргідроенерго.

Як пишуть фактчекери проєкту «По той бік новин», поширив чутки про ймовірну загрозу Василь Кредо, який називає себе філософом-прогнозистом, екологом-катастрофологом, письменником-богословом-монахом та світським ченцем. Журналісти називають його екологом та «керівником Міжнародної громадської групи незалежних фахівців з прогнозування наслідків катастроф». В українській Вікіпедії статтю про нього вилучили у 2013 році. Редактори дійшли висновку, що «значущість Василя Кредо не достатня для того, щоб залишити про нього статтю». Серед аргументів також згадували самопіар, називали його «самопризначеним керівником незалежних вчених із прогнозування катастроф».

Поширення чуток про наслідки пошкодження Київської ГЕС спричинили панічні настрої серед людей, насамперед після ракетного удару по Карачунівській дамбі у Кривому Розі. У критичній ситуації варто зберігати спокій, довіряти офіційним джерелам інформації, виконувати вказівки та рекомендації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись