Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Пропагандисти поширюють методичку для українських військових «як правильно здаватися в полон»

Анонімні телеграм-канали поширюють заклик до українців «врятувати життя свого сина, чоловіка, батька, брата, друга і навіть ворога». Для цього пропонують передати усно чи письмово (через репост) зміст відеоінструкції про те, «як правильно залишити свої позиції та уникнути кримінальної відповідальності».

Пропагандисти пропонують залишати позиції та виходити з району бойових дій цілими військовими формуваннями. Мовляв, чим більше людей, тим ліпше. Вони стверджують, що нібито звинуватити у дезертирстві можуть лише окремого військовослужбовця, але не підрозділ. Також вони радять «ізолювати або нейтралізувати у своєму підрозділі націоналістів та “стукачів” СБУ». Пропагандисти закликають записати відеозвернення до керівництва України, командування ЗСУ, з'єднання, військової частини, на якому повинні бути всі військовослужбовці військового формування, які вирішили залишити позиції. Мовляв, це також «захистить» від звинувачення у дезертирстві.

Насправді стаття 408 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність та позбавлення волі як за одноосібне (від двох до п’яти років), так і групове (від п’яти до десяти років) дезертирство. Покарання за дезертирство в умовах воєнного стану передбачає до дванадцяти років позбавлення волі. 

Поширюючи такі повідомлення, пропагандисти намагаються чинити моральний тиск як на українських воїнів, так і на їх близьких. Також імовірно, що відеозаписи від українських військових їм необхідні для того, щоб протиставляти численним відеодоказам з полоненими росіянами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись