Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У НАТО визнали, що давно планували розширення біля кордонів Росії

Російські медіа повідомляють, що голова Військового комітету НАТО Роб Бауер нібито визнав, що ще декілька років тому Альянс готувався до свого розширення біля кордонів з Росією. Мовляв, зараз НАТО реалізує ці плани. Це — неправда.

Адмірал Роб Бауер не згадував про плани розширення НАТО. Як пише StopFake, сенс та навіть переклад його слів були перекручені російськими медіа. Насправді голова Військового комітету НАТО говорив про ревізію та капітальний ремонт військових структур, який було заплановано ще декілька років тому. 

Військовий комітет НАТО збирався 16-18 вересня 2022 року в Таллінні, Естонія. На спільній прес-конференції його Голова Роб Бауер повідомив, що НАТО проводитиме «найбільший капітальний огляд військових структур з 1949 року», планування якого почалося кілька років тому, але реалізується зараз. В оригіналі промови було використане дієслово «overhaul», що означає «ретельно оглядати» чи «капітально ремонтувати». Проте російські пропагандисти побачили у цих словах пряме підтвердження того, що Альянс планував «розширення на Схід» за декілька років до повномасштабного російського вторгнення в Україну. Тож, нібито російські претензії до НАТО про небезпеку розширення біля кордонів з Росії нібито є цілком обгрунтованими. До того ж прокремлівські телеграм-канали писали й про те, що заява Роба Бауера, мовляв, доводить, що вступ до НАТО Фінляндії та Швеції, було заплановано заздалегідь, а війна в Україні стала лише формальною нагодою для цього. 

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки щодо ролі та участі НАТО в російсько-українській війні: нібито США та НАТО винні у так званій "кризі" України; НАТО та Україна готувалися до вторгнення на російські історичні землі, тому Росія дала попереджувальну відсіч агресії; США та Велика Британія анонсували «військову інтервенцію» в Україну. У такий спосіб росіяни намагаються виправдати провали своєї армії, мовляв, вони воюють не з «недолугою» українською армією, а з професійними військовослужбовцями НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись